tisdag 6 oktober 2009

Middagstips!


Jag vet inte hur det är med er andra, men jag har i alla fall svårt att hitta inspiration när det kommer till vardagens middagsmat. Det blir samma mat ganska ofta, kyckling är en stående favorit hemma hos oss, men även om vi varierar tillbehören och tillagningssätten så blir det ganska tjatigt efter ett tag. Så idag bestämde jag mig för att jag skulle laga något vi inte ätit förut, jag googlade runt lite för att hitta något nytt recept och på en blogg fann jag detta recept (bland många andra smarriga) på en annorlunda men underbart god lasagne. Den tar lite tid att tillaga och är kanske inte den billigaste vardagsmaten man kan äta, men vi kommer i alla fall att unna oss den lite då och då för den var suveränt god! Prova själva =)

Till lasagnen behövs:
1 paket färska lasagneplattor integrali
2 små spänstiga auberginer
1 burk passerad tomat
1 burk konserverad körsbärstomat (välj Mutti om du kan)
1 burk kronärtskocksbottnar
3 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
klick smör
ca 5 dl mjölk
ca 4 dl riven parmesan
ca 8 skivor parmaskinka

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Skiva auberginerna i tunna fina skivor, salta på båda sidor, låt svettas ett tag, spola av med vatten, sprid ut på en plåt (dubbla lager går bra) och pensla gärna över med lite olivolja. In i ugnen tills de översta skivorna fått aningen färg.

Hacka vitlöken fint, fräs i lite olivolja, slå på tomaterna, låt puttra ett par minuter och smaka av med salt, peppar, kanske en tesked honung och en hutt balsamvinäger. Ställ åt sidan.

Smält smöret i en kastrull, sänk värmen, vispa i mjölet och späd med mjölken under omrörning. Rör till sist i den rivna osten och ta från värmen.

Skiva kronbottnarna så fint du kan och varva med aubergine, tomatsås, lasagneplattor och ostsås i så många lager som du själv finner lämpligt (det blir mer aubergine än pasta i det här receptet), se bara till att pastaplattorna alltid följs av sås så att de har någonting att koka mjuka i. Toppa med parmaskinkan.

Grädda i mitten av ugnen, ca 25 minuter varav de sista fem på ugnens grillvärme så att skinkan mörknar och blir krispigt hård. Servera med sallad.

Inga kommentarer: